Babka w panterkę

Babka w panterkę

Właściwie to nie pamiętam, od kiedy zaczęła się moja miłość do zwierzęcych wzorów, ale kto mnie zna, ten wie, że jest nieprzyzwoita. Co prawda panterka panterce nierówna i wszystkie te wersje, które dosłownie kojarzą się z pewną wulgarnością zupełnie mnie nie interesują. Ale tutaj mamy całkowicie inną sytuację. Jak tylko natrafiłam na zdjęcie pod tytułem „babka w panterkę” na Pinterest, wiedziałam, że to osobiste wyzwanie. Nie było mi straszne nawet to, że młodsza córka uparła się, że będzie mi w tym wyzwaniu pomagać. 

Składniki:

  •  375 g mąki
  •  ok 35 g cukru, ale następnym razem dam więcej;)
  •   1/2 łyżeczki soli
  •  1 łyżeczka drożdży instant
  •  250 ml mleka
  •  20 g masła o temperaturze pokojowej

Dodatkowo użyłam kakao i czarnego barwnika spożywczego. Podane ilości wystarczyły na małą podłużną blaszkę.

Sposób przygotowania:

Suche składniki wsypujemy do miski i miksujemy na najniższych obrotach z mlekiem. Następnie dodajemy masło i rękami zagniatamy ciasto.

Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części – dużą, średnią i małą. Do średniej dodajemy kakao i zagniatamy. W razie potrzeby można podlać odrobiną mleka. Do najmniejszej dodałam czarny barwnik spożywczy w proszku, ponieważ kolor uzyskany przez kakao nie dał mi tego kontrastu.

Wszystkie części ciasta odstawiamy, żeby sobie spokojnie wyrosły, najlepiej w jakieś ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Następnie dzielimy wszystkie części ciasta na tyle samo kawałków. Zaczynamy od zawinięcia rulonika z masy brązowej. Masę ciemną wałkujemy na podłużny pasek i w nią zawijamy rulon brązowy. Następnie wałkujemy masę jasną i zawijamy w nią całość. Tak przygotowane trzykolorowe rulony układamy na blaszce.

Brzmi skomplikowanie, więc zapraszam na instrukcję zdjęciową. Mały pomocnik, a właściwie pomocniczka, zademonstrowała po kolei wszystkie kroki:)

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Pieczemy do suchego patyczka.

Babka w smaku jest bardzo zwykłą babką drożdżową, więc to zdecydowanie przepis dla tych, którzy lubują się w chałkach, babkach i tego typu ciastach. Za to wyglądem przebija niejeden skomplikowany tort;)

 

babka w panterkę ciasto w panterkę babka w panterkę ciasto w panterkę babka w panterkę babka w panterkę babka w panterkę babka w panterkę babka w panterkę babka w panterkę babka w panterkę babka w panterkę babka w panterkę babka w panterkę babka w panterkę pościel w panterkęmint magazyn dla mam

pościel w panterkę WHITEPOCKET

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *